Tips voor de verzorging van een oude hond

//

Net zoals een mens wordt uw trouwe viervoeter ook een dagje ouder. En dat is iets wat veel mensen lijken te vergeten. Een hond leeft (helaas) een stuk korter leven dan een mens. Daarom is het belangrijk om als hondeneigenaar rekening te houden met de zorg van een oudere hond. Want net als bij de zorg voor uw bompa en bomma heeft een oude(re) hond ook veel liefde en aandacht nodig. In dit artikel geven we u een aantal tips over het verzorgen van een hond op leeftijd.

Tip 1: Loop kleinere stukken met uw hond

Afhankelijk van het ras van de hond, kunnen bepaalde rassen ouder worden dan 10 jaar. Sommige honden zijn met 10 jaar nog redelijk actief en kunnen makkelijk drie wandelingen op een dag aan. Terwijl andere honden al moeite hebben met een korte wandeling van 30 minuten. Net zoals bij mensen worden de spieren en botten oud en zijn de benen niet meer zo soepel. Het wandelen wordt hierdoor een stuk zwaarder en vermoeiend. Ongeacht of uw hond nog voldoende energie heeft voor een lange wandeling, loopt toch wat kleinere stukken. Deel de wandeling desnoods op in drie of vier per dag maar ga niet langer dan 40 minuten met uw hond op pad. Honden geven namelijk niet heel snel aan dat ze er geen zin meer in hebben dus als baasje moet hier goed op letten. Neem ook altijd voldoende water mee tijdens de wandeling.

Tip 2: De juiste voeding

Afhankelijk van de leeftijd van de hond dient u bepaalde voeding te geven. Een puppy heeft bijvoorbeeld hele andere voeding nodig dan een oude hond. Bij een bejaarde hond is het vooral essentieel dat u let op de vitamines, mineralen en voedingsstoffen die in het eten zitten. Lekkere snoepjes doen niet zoveel voor de gezondheid en maken de hond enkel dik. Ook kan het zo zijn dat uw hond niet meer zoveel tanden en kiezen heeft. Dan is vooral zachte voeding erg belangrijk. Bij het kopen van hondenvoer kunt u informatie over de voeding op het pak vinden. Kijk wat uw hond nodig heeft en pas de voeding daarop aan.

Tip 3: Controleer uw hond regelmatig

Dieren laten niet zo snel zien als ze pijn hebben of wanneer ze zich niet lekker voelen. Als hondeneigenaar kent u uw hond natuurlijk het beste. Toch kunt u het een keer niet door hebben als uw hond een wondje heeft of een gek plekje achter het oor. Controleer uw hond regelmatig en signaleer op tijd als er iets aan de hand is. Alleen dan kunt u op tijd een dierenarts inschakelen mocht het nodig zijn.

Tip 4: Verwen uw hond

Het kan wel eens voorkomen dat uw hond op zijn/haar oude dag niet meer zo vrolijk is. Daarom moet een oude hond extra veel verwend worden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de hond vaker (gezonde) snoepjes te geven. En mee te nemen naar zijn favoriete spot. Dit kan het strand, bos of het huis van uw beste vriendin zijn. Betrek de hond ook bij uw leven en laat de hond zich gewaardeerd voelen.

Tip 5: Kam uw hond vaker uit

Als u een oude hond hebt, dan zal de hond vaker verharen. Hierom is het van belang om iedere maand uw hond goed te borstelen. Dit zal ervoor zorgen dat de hond niet meer veel verhaart. Hierdoor hoeft u zelf niet iedere dag te stofzuigen en blijft alles netjes en schoon. Voor de hond is het ook erg fijn om uitgekamd te worden. De meeste honden gaan hier heerlijk voor zitten en zien het echt als een soort van massage. Neem hier dan ook de tijd voor en maak er een leuk moment van.